Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ubuntu Linux vs Windows XP

2011.03.07

Tavaly decemberben telepítettem a gépemre egy Ubuntu Linux 10.10 oprendszert. Őszintén meglepődtem mikor a telepítés második percében csatlakozott wifin keresztül a netre és a legfrissebb verziót töltötte le minden programból. A telepítés teljesen magától ment csak jelszót kért és néhány adatot. Fél óra alatt egy komplett operációsrendszer lett a gépemen irodai szoftverekkel,  játékokkal,  meg sok más hasznos dologgal.

Windows XP! 8 (azaz nyolc!) óra volt ugyan olyan operációsrendszer telepítése irodai programokkal és dupla annyi helyet foglalt el! Ráadásul víruskeresőt is kellett telepíteni. Meg SP2-őt minimum. Két vinyót használok és amire a Windowst telepítettem az a gyorsabb! :-(

Ubuntu! Van egy szoftverközpont ahonnét rengeteg program elérhető és nem kell telepíteni manuálisan a szoftvereket (OK.. OK..OK...I gree...) csak egy katt és akár egyszerre 10 programot telepít az operációsrendszer. Simán kezeli a win fájlokat, és semmilyen tömörített állomány nem gond. Felismeri a win meghajtókat és bármi lehívható róla!

Windows XP! Nem kezeli a linux állományokat, nem is látja a meghajtókat sem. Minden telepítés egy kínszenvedés, mire végez az ember.

Most tömören és velősen néhyány összehasonlítás:

Linux: gyorsan töltődik be. 22mp ezer éves 40 GB vinyóról de már a netre is csatlakozott. Nem kell víruskereső. Gyors telepítések, nem kell kutatni programok után. Ragyogó effektek 3D asztalok. Kezeli a win programokat. Minden hardvert felismer. Mivel nem kell víruskereső a netezés sokkal gyorsabb. Ezt főleg az oldalak betöltése közben lehet észrevenni. Nagyon ott van és nagyon felhasználóbarát. Itt inkább be kell kapcsolni a funkciókat, míg a windowsnál ki kell kapcsolni mindent. Abszolút hülyegyerek biztos! A módosításokhoz jelszót kér, így csak a rendszergazda telepíthet vagy módosíthat a programokon és a beállításokon.

Windows XP: már a DOS fájlokat is csak kínszenvedéssel kezeli... :-( A DOS programokról nem is beszélve. Régebbi hardverekhez nincs illesztőprogram. Win alatt nem tudom a szkennerem használni, emiatt fel kellett telepítenem még a win98se operációsrendszert is. A mobilszolgáltatók mobil internete csak win programokkal telepíthetők, bár a Linux simán felismerte és a PIN kód megadása után már csak a szolgáltató neve kellett és hogy feltöltőkártyás a netem, csatlakozott telepítés nélkül is, így csak az adatforgalmat nem tudom... :-(

 

kepernyokep.jpg

Néhány kép hogy hogyan is működik a szoftver központ....

 

kepernyokep-1.jpg

A megnyitott szoftverközpontban kiválasztom azt a témát amiből szoftvert akarok letölteni a gépemre.

kepernyokep-2.jpg

Innét kiválasztom a nekem megfelelő szoftvert, és két kattintással már telepítem is.

kepernyokep-3.jpg

Irodai szoftvereknél ugyan ez a helyzet.

kepernyokep-4.jpg

Rengeteg tudományos szoftver található a különböző kategóriákban, az elektronikától a csillagászatig!

 Mindezek mellett a Pidgin üzenetküldő az összes levelezésem és csevegésem összefogja, csak oda kell belépnem és mindenről tudok. Ki írt? Ki van fent ahol én is, és ha üzen akkor már rögtön megkapom. A Skype csak angol nyelven van Linux alá, de gondolom ez ma már nem akkora probléma. Letöltöttem a KDE felületet is.. Leveri a Win7-es oprendszert kinézetben de nagyon fogja a gépet... Csak egy ATHLON 1800+ van..... A 3D asztalok miatt inkább a Gnome felületet használom és gyorsabb is a gép.

Egy kép mikor 3D-ben váltok asztalt! Perpill 4 asztal van a képen! De a 6 sem ritka... RAM kérdése csak! :-)

 

3d.jpg

Megrögzött Win felhasználóknak csak annyit hogy pl.: 4 asztal van egy 3D kockán ami forgatható! Mindegyik asztal teljesen külön világ, csak a háttérben, a mappákban egyeznek meg.

 Itt egy 10 (!) asztalos kép!

 

kepernyokep-3.png

Szóval a tapasztalatom nagyon jó!

 

Még egy kis bibi ami fáj a Microsoft-tól.... Vettem annak idején egy CD írót... Adtak is hozzá Nero programot, és egy év múlva a program lejárt és nem is tudtam újra telepíteni. Vásároljam meg a licenszet.. :-( A Linux egy CD RW-t egy DVD-RW-t és egy DVD ROM-ot kezel, és eddig nem hibázott.

Ha valaki nem spec Win programokat akar futtatni, hanem csak netezni és gyors programokat akar használni annak a Linux az full! Mindent tud amit a Win7, csak ingyenes, legális, felhasználóbarát, csak meg kell szokni hogy némely funkciók jobbak és tökéletesebbek mint a Win alatt.........

2011. március 18

A hosszú hétvégén kipróbáltam az Andromeda Linuxot! Hát az valami fergeteges! Ha valaki szereti a fantasztikus filmeket hát ez a jövőbe repíti! Futurisztikus megjelenés, valódi 3D asztalok, igazi térhatás! Az ablakok és a háttér térben helyezkednek el! Persze kék-vörös szemüveggel nézve!

 

04_gnome_menu_3d.jpg

Holnap telepítem az Andromeda Linuxot! Bővebb cikk majd akkor! Tudni akarom hogy egy gyengébb gépen hogy fut, de egy Sony VAIO-n félelmetesen gyors volt! A telepítés 20 perc és minden rajta volt a gépen ami egy komplett rendszerhez kell.

 

Addig is teszek fel képeket! :-)

2011.03.21

A hétvégén kipróbáltam az Andromeda Linuxot...... Vegyes érzelmeim vannak vele kapcsolatban. Ubuntu Linux 9.xx alapokra épül. (itt jegyzem meg hogy már az Ubuntu 10.10 a legfrissebb) Ezért nagyon sok frissítést tölt le telepítés után. Rengeteg programot telepít ami jó dolog mert nem kell utána telepíteni semmit, legfeljebb ha valakinek más igényei vannak. A Skype magyar nyelvű, de itt gondot okozott hogy a laptop (SonyVaio) belső mikrofonját nem tudtam aktiválni. Külső mikrofonnal tökéletes a belső meg kuka... A médialejátszója pedig a következőt produkálta: ha rákattintottam arra hogy teljes képernyő akkor kilépett... Ezt orvosoltam azzal hogy a billentyűkódot beállítottam arra hogy bármely program kiugrik teljes képernyőre F11-el.

A következő gondom és talán a legnagyobb, hogy a Windows után sikerült egy másik oprendszert is lefagyasztanom és itt nincs Ctrl-Alt-Del... Reset....és akkor újraindul.

A CairoDock körüli feketeséget nem kapcsoltam ki telepítéskor, mondván majd kikapcsolom... Nem tudtam. Pedig ketten is próbáltuk.

Ez a CairoDock érdekes kis program! Látványos és hasznos, könnyen kezelhető és alakítható. Itt az Ubuntu Linux alatt mutatom be.

Pár kép a dokkról:

kepernyokep.jpg

Az alsó sor a dokk, felette található az aldokk.

A dokkot úgy is be lehet állítani hogy ha ablakot takar akkor elrejti magát és csak az egérkurzor odavitelekor ugrik fel. Rengeteg témavariáció van  különböző animációkkal, effektekkel. Szinte mindent lehet rajta állítani. Itt csak halkan jegyzem meg hogy az Ubuntu még nem nagyon vitte 50% fölé a processzorhasználatomat, és a RAM is alig dolgozik. Ugyanilyen Win használatkor a processzor 100% és alig volt szabad RAM, a víruskereső meg ezerrel.... dübörgött volna ha lett volna neki RAM....

3D asztalok:

Hát ez valami profi munka és az hogy ingyenes.... és jogtiszta...! Nem is értem a vállalatokat minek fizetnek annyit ki a szoftverekért mikor itt egy Win7-től jobb, gyorsabb és ingyenes rendszer.. Egy gyengébb gépen is tökéletesen fut hát még egy kétmagos procin! Direkt nem tesztelem fullextrás gépeken! Azokon minden megy, de a hiba csak később jön ki!

De vissza a 3D asztalokhoz... Az Ubuntu alapból 4 asztalt kezel. Egy átlagfelhasználónak soknak tűnhet, de az asztalok el vannak nevezve: Work, Game, Video, Chat.... Szóval, csak annyit kell tennünk, hogy azon az asztalon nyitjuk meg azokat a programokat ahová valók. Pl nekem az 1 asztal Work.

work.jpg

 Épeen ez a bejegyzést írom a honlapomra..

A második asztal a Chat.

 

kepernyokep.png

Szóval Chat.......

aMSN

Tök full üzenetküldő és bele kapaszkodik minden levelezésbe vagy programba.

Ne félj kipróbálni a Linux Ubuntut!

 

 


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

www.memorx.eoldal.hu

(Dániel, 2011.09.15 07:09)

Nagy örömmel töltött el a tudat,hogy valaki végre nem a winfost fullozza..........
Maximálisan egyetértek veled az ubuntuval kapcsolatban.Egyet kivéve kicsit lassúnak találom( persze ez csak az én életérzésem:)))..........a Debian - Linux, nálam gyorsabban megy ......dehát "ajándék" Linuxnak nenézd a fogát:)....üdv k.f.a.napot kívánok.

nagymoli@freemail.hu

(nagymoli, 2011.09.09 22:40)

Ubuntu 10.10 nagyon jól sikerült szerintem! 11.04 nem nyerte el a tetszésem, de hamarosan jön a 11.10, amit érdemes kipróbálni. Ubi 7-es verzió óta van nálam, az XX. 04 kiadás sosem jött be, az XX.10 azért sikeres szokott lenni! XP nálam régóta parkolópályán van, nincs rá szükség. :)

winnynet@freemail.hu

(Winny, 2011.06.21 10:06)

Csak csatlakozni tudok a velemenyhez,1 eve valtottam ubuntura,fantasztikus! semmi mast nem hasznalnek azota,4 gepen dolgozom,mindegyiken lecsereltem a rendszert. komolyan durva, es NINCS lefagyas. a dupla magos procintol kezdve a PII es gepig hasznalom(p2 szervernek) gepigeny abszlut beallithato es gyorsan fut azon is. ugy hogy csak annyit mondok, Goo Linux!

Re: winnynet@freemail.hu

(BGSF, 2011.06.21 17:05)

Szia! A faterom kipróbálta a 11.04-es Ubuntut és azt is sikerült lefagyasztani egy kétmagos SonyVaio gépen... Rendszer le és vissza a 10.10! Nagyon stabil rendszer és nem kell görcsölni az eszközkezelőkkel és illesztőprogramokkal... és végre nem látok olyan kiírást hogy: "run32.dll hiányzik.." :-)
Fél éve megy a Linux és maximálisan meg vagyok vele elégedve. Átlag felhasználónak látványos és szép, meg gyors! A finomhangolás is egyszerűbb mint a win alatt és érthetőbb. Persze van ami angol, de manapság az sem okoz gondot!